2018-02-12 13:44:18• hírek • Bede Emőke

A vártnál jóval több aláírást sikerült összegyűjteni a Minority SafePack-re

Hétfőn Szatmárnémetibe látogatott Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, és arról az örvendetes hírről számolt be, a vártál sokkal többen támogatták aláírásukkal a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Az EP-képviselő beszédében elmondta, hogy Erdély, és ezen belül Szatmár megye is jól teljesített az aláírásgyűjtő akció során, melynek célja az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme. Ahogy az EU több tagállamában, úgy Romániában is kiálltak az ügy mellett. Hogy az akciót sikeresnek lehessen elkönyvelni, legalább 1 millió aláírásra van szükség, a cél eléréséhez Erdély 250 ezer aláírást ígért, ezt jócskán sikerült túlszárnyalni, a papír alapú aláírások száma már meghaladta a 260 ezret.
 

Ehhez Szatmárnémeti több, mint 5 ezerrel, a megye pedig 18 ezerrel járult hozzá –árulta el Sógor Csaba, aki azonban felhívta a figyelmet, hogy a teljesített vállalás nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni. Mint elmondta, még mindig zajlanak az aláírásgyűjtések, így aki egyetért a Minority SafePack célkitűzéseivel, az még mindig hozzájárulhat ennek sikeréhez. „Fontos számunkra az, hogy a több, mint 50 millió európai polgár, aki valamilyen nemzeti kisebbséghez, népcsoporthoz vagy nyelvi csoporthoz tartozik, számukra is megnyugtató módon élvezhesse jogait az unióban” –mondta el az EP-képviselő.
 

A MinoritySafe Pack ügye mellett szó esett arról is, mikor válthat valósággá Románia schengeni övezethez való csatlakozása. Sógor Csaba elmondta, Románia szakmailag minden szempontból eleget tesz az előírásoknak, azonban még mindig sok szakbizottsági vita van a kérdést illetően. Több tényezővel összefüggésben van a csatlakozás: migrációval, az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusokkal, illetve politikai viszonylatai is vannak a kérdésnek. Sógor szerint egyelőre nem lehet pontos csatlakozási évet megnevezni, azonban mindig készen kell állni ennek eshetőségére. Addig is az ország minden rá kirótt feladatot rendre elvégezzen. Ha ez megvan, akkor már csak idő kérdése a rég várt csatlakozás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: